Hoe een oprit aanleggen
Hoe een oprit aan te leggen? Een veelgestelde vraag die helaas niet eenduidig is te beantwoorden. Het hangt er immers vanaf om welk type bestrating het gaat. Zo gaat de aanleg van een oprit in tegels op een andere manier in zijn werk dan aanleg met klinkers of kasseien. Toch gelden er een aantal basisprincipes die voor alle typen bestratingen hetzelfde zijn.
1. Uitgraven en drainage
Om verzakkingen en problemen met vorst te voorkomen dien je allereerst te zorgen voor een stabiele, egale en goed gedraineerde ondergrond. Dit doe je door de grond eerst voldoende diep uit te graven (20-25 centimeter). Het liefst tot je een stabiele bodemlaag hebt bereikt. Indien het om een kleibodem of een drassige ondergrond gaat zul je maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat er water in de fundering trekt. Je kunt bijvoorbeeld drainageslangen in de onderfunderingslaag leggen en deze aansluiten op het riool. Gaat het om een terras dan kun je ook gebruik maken van speciale drainagematten.
2. Boordstenen en onderfundering
Nadat het terrein uitgegraven is kunnen de boordstenen worden gelegd. Deze hebben een belangrijke functie en zorgen ervoor dat de funderingslaag, straatlaag en bestrating netjes op hun plaats blijven liggen. Hierna is het in de meeste gevallen aan te raden om een onderfundering te leggen van betonpuin (20 cm dik). Dit materiaal is erg stabiel en draineert goed. Om verzakking te voorkomen is het noodzakelijk dat deze laag goed afgetrild wordt met een trilplaat.
3. Fundering en straatlaag
De funderingslaag voor een oprit kan bestaan uit stabilisé, zand of split. Dit is afhankelijk van de bestrating die je gaat toepassen. Zo kunnen klinkers bijvoorbeeld in zand worden gelegd en komen tegels doorgaans op stabilisé te liggen. Bij een oprit in megategels gebruikt men over het algemeen split. De funderingslaag is doorgaans 10 centimeter dik. In verband met de afwatering is het belangrijk dat er voldoende afschot aangehouden wordt (1 à 2 cm. per meter). Deze laag moet egaal en goed verdicht worden. Bovenop de funderingslaag komt een straatlaag te liggen van gemiddeld 3 cm. Deze laag dient ervoor om hoogteverschillen tussen de tegels of klinkers op te heffen.
4. Leggen en voegen van de bestrating
Op welke wijze je bestrating legt hangt geheel af van het soort bestrating (tegels, kasseien, klinkers, enz). Tegels van natuursteen kunnen bijvoorbeeld het beste verlijmd worden terwijl klinkers weer los op een goed verdicht zandbed kunnen worden gelegd. Hetzelfde geldt ook voor het voegen van de bestrating. Welk voegzand je het beste kunt gebruiken hangt van van de voegbreedte. Bij een voegbreedte van 3mm. kun je fijn wit zand of split van 1/3mm gebruiken. Voegen met een breedte van 8 tot 12mm kunnen gevoegd worden met voegspecie (rivierzand en cement) of eventueel met een speciale voegspecie.
Een oprit aanleggen is specialistenwerk
Het aanleggen van een oprit is vakwerk waarbij de nodige materiaalkennis en praktijkervaring komt kijken. Een simpele bestrating met klinkers kun je eventueel zelf nog uitvoeren maar voor het leggen van een oprit in natuursteen, die zwaar belast wordt (kans op scheuren) zul je toch de nodige ervaring moeten hebben. Heb je zelf nauwelijks ervaring dan is het aan te raden om de aanleg over te laten aan een professional. Je weet dan zeker dat het aanleggen naar wens gebeurt en dat de oprit er over tien jaar nog even mooi uitziet.
Hoe een oprit aanleggen: tips
Meer weten over hoe een oprit aan te leggen? Ontdek onze extra tips.