Vergunning oprit aanleggen
In principe heb je voor het aanleggen van een verharde constructie, zoals een terras of oprit een stedenbouwkundige vergunning nodig. In de praktijk zul je in de meeste gevallen echter in aanmerking komen voor een vrijstelling waardoor een vergunning voor de oprit niet nodig is.
Geen vergunning nodig voor een oprit tenzij...
Is de oprit strikt noodzakelijk voor toegang tot de woning? Dan ben je sowieso vrijgesteld van een vergunning. Is dit niet het geval dan ben je in de regel vrijgesteld voor een oppervlakte tot maximaal 80 vierkante meter. Let op: een bestaand terras, zwembad, of siervijver of andere niet overdekte constructie wordt ook meegeteld in het totaal aantal vierkante meters. De strikt noodzakelijke toegangen hoeven niet worden meegeteld.
Parkeerplaatsen in de voortuin vallen niet onder deze vrijstellingsregeling. Wil je dus een bepaald gedeelte van de voortuin indelen als parkeerplaats dan zul je hiervoor een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen.
Sprake van een reliëfwijziging?
Is er door het aanleggen van de oprit sprake van een reliëfwijziging? Dan moet je een vergunning aanvragen. Hetzelfde geldt voor opritten die gerealiseerd worden in een kwetsbaar gebied of in een ander gebied dat gereguleerd is. Neem bij twijfel altijd contact op met de gemeente. Gemeentes kunnen de regels wel eens op verschillende manier interpreteren en je kunt beter vanaf het begin goed geïnformeerd zijn dan dat je later de oprit weer (gedeeltelijk) mag afbreken.
Vergunning voor een terras
Voor een terras in de zij- of achtertuin geldt in principe dezelfde regelgeving als voor een oprit. Stel dat je bijvoorbeeld een terras van 25 vierkante meter wil aanleggen en een looppad van 40 vierkante meter dat niet strikt noodzakelijk is voor toegang van de woning, dan heb je hiervoor geen vergunning nodig omdat je het maximum van 80 vierkante meter niet overschrijdt.
De exacte regelgeving met betrekking tot vergunningen voor de oprit vind je hier.