Welke oprit verharding kiezen?
Welke oprit verharding moet ik kiezen? Het is een veelgehoorde en terecht gestelde vraag. De keuze aan verhardingen is immers zo groot dat het soms lastig is om tot een beslissing te komen. Om het kiezen wat te vergemakkelijken zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen:
- Welke oprit verharding past het beste bij de stijl van de woning?
- Kun je er comfortabel over lopen?
- Welk type verharding is het makkelijkst in onderhoud?
- Hoe duur is de oprit?
1. Oprit verharding in stijl van de woning
Een oprit moet passen bij de stijl van de woning en bij de overige elementen in de omgeving, zoals een tuinpad of een terras. Met de meeste bestratingsmaterialen kun je alle kanten op maar sommige soorten ademen qua structuur en vorm een specifieke sfeer uit. Zo zijn kasseien vrij traditioneel en passen ze goed bij landelijke woningen met een klassieke woningstijl. Beton of grind daarentegen zijn juist geschikt voor woningen met een modernere vormgeving. Populair zijn betonnen megategels van groot formaat. Ze hebben een vrij minimalistische uitstraling die goed past bij een hedendaagse architectuur.
- Modern: megategels, natuursteen, keramische tegels, beton, split
- Klassiek: kasseien, kleiklinkers, grind
2. Loop comfort en veiligheid
Niet iedere bestrating is even comfortabel te belopen. Over een oprit in grind of split is het lastiger lopen dan over een oprit in klinkers of tegels. In de winter echter, zul je over grind niet snel uitglijden, iets wat je met kasseien weer wel kunt hebben. Vooral traditionele kasseien kunnen snel glad worden en als je slecht ter been bent kan dat wel eens een overweging zijn om te kiezen voor een verharding met tegels of klinkers die voorzien zijn van een ruwe toplaag (denk ook aan courtstones).
-
Makkelijk te belopen: tegels, courtstones, klinkers, beton, asfalt
- Minder makkelijk: grind, split, kasseien
3. Onderhoud
Oprit verhardingen verschillen doorgaans niet al te veel in onderhoud maar toch zijn er een aantal verschillen. Zo is een oprit in blauwe steen gevoeliger voor krassen en vervuiling dan een oprit in beton. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Je kunt immers te maken krijgen met bandensporen of met lekkage van olie of vet. Nu is dit soort vervuiling niet onoverkomelijk want zelfs olievlekken slijten op termijn vanzelf weer uit de bestrating, maar het kan een overweging zijn om voor een andere type steen te kiezen zoals beton of voor een wat hardere natuursteensoort.
-
Makkelijk in onderhoud: beton, klei (keramisch), kasseien, grind, asfalt
4. Budget
Aan alles hangt een prijskaartje, zo ook aan een nieuwe oprit. Gelukkig hoeft een kwalitatieve oprit niet perse erg duur te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld voor betonklinkers of tegels kiezen. Deze zijn qua prijs en kwaliteit erg interessant. Tevens gaat zo'n oprit in betonklinkers een leven lang mee en zul je er weinig onderhoud aan hebben. Goedkoper kan ook nog, denk aan een oprit in grind of split. Heb je een ruim budget en wil je een wat luxere uitstraling, denk dan eens aan natuursteen of aan keramische tegels. Deze soorten zijn relatief kostbaar maar hebben een karakteristieke luxe uitstraling.
- Relatief goedkoop: grind of split, beton, boerenkasseien
- Relatief duur: natuursteen, keramische tegels, kasseien
Welke oprit verharding kiezen ?
Weet je nog niet precies welke oprit verharding te kiezen? Geen probleem, laat je rustig inspireren door de vele voorbeelden op deze site. Wil je exact weten wat de aanleg zal gaan kosten? Vraag dan geheel vrijblijvend wat offertes aan. Dit kost niets en je kunt dan in alle rust eens wat prijzen met elkaar vergelijken.