Oprit in betonklinkers
Een oprit in betonklinkers is sterk, duurzaam en vooral erg voordelig in aanleg. Je kunt kiezen uit meerdere uitvoeringen en aangezien de stenen in verschillende patronen gelegd kunnen worden zijn allerlei attractieve combinaties mogelijk. Een oprit in beton gaat een leven lang mee, zeker wanneer de klinkers op professionele wijze zijn gelegd.
Geschikte betonklinkers voor de oprit
Voor een oprit zijn vooral het dikformaat (7cm dik) en het Ligneformaat (8cm dik) erg geschikt. Deze klinkers zijn voldoende sterk en kunnen ook zware belastingen aan. Er zijn ook stenen van geringere dikte te koop maar deze zijn meestal niet geschikt voor een oprit waar ook zware voertuigen overheen komen te rijden. Het is overigens niet alleen het gewicht van het voertuig dat bepalend is voor het type klinker. Ook de zijdelingse krachten die vrijkomen tijdens het manoeuvreren van het voertuig spelen een rol. De klinkers in het wegdek moeten deze krachten kunnen weerstaan en moeten op de juiste manier worden gelegd zodat ze niet kunnen verschuiven.
Soorten betonklinkers
Tegenwoordig kun je betonklinkers in vele kleuren en uitvoeringen kopen. Door moderne productietechnieken zijn steeds meer variaties verkrijgbaar waardoor allerlei spannende combinaties tussen verschillende stenen mogelijk zijn. Populair zijn de vierkante formaten met grijszwarte kleur. Deze klinkers hebben de uitstraling van natuursteen (blauw hardsteen) maar zijn een stuk goedkoper. In het straatbeeld zie je ook steeds vaker betontegels met rode herfsttinten terug. Deze passen vanwege hun warme uitstraling goed bij landelijke woningen maar kunnen evengoed toegepast worden bij woningen met een moderne architectuur.
Geborstelde of getrommelde betonklinkers
De uitstraling van een betontegel of klinker kan op verschillende manieren beïnvloed worden. Zo kan het steenoppervlak bijvoorbeeld geborsteld worden waardoor deze een verouderd uitzicht bekomt. Daarnaast kunnen kunnen klinkers getrommeld worden in een speciale centrifuge. Hierbij springen kleine stukjes van de randen waardoor de steen een natuurlijk verweerd uitzicht bekomt.
Aanleggen van een oprit in betonklinkers
Een oprit wordt over het algemeen zwaar belast en daarom is het belangrijk dat er tijdens aanleg voldoende aandacht wordt geschonken aan het fundament. Meestal bestaat het fundament uit een laag steenpuin of ander soort gruis. Soms wordt ook nog een worteldoek aangebracht. Nadat het fundament goed is afgetrild met een trilplaat wordt een laag gewassen zand of stabilisé gestort. In deze fase van aanleg brengt men ook voldoende afschot aan zodat het regenwater goed kan afvloeien. De klinkers worden hierna van buiten naar binnen in het zandbed gelegd en daarna zorgvuldig afgetrild. Als laatste voegt men de oprit met een fijn soort voegzand. Het leggen van betonklinkers is een arbeidsintensieve klus die behoorlijk wat vakmanschap vereist.
Voordelen van een oprit in betonklinkers
-
Betonklinkers zijn relatief goedkoop (in vergelijk met natuursteen of kleiklinkers)
- Sterk, duurzaam
- Relatief veel keuze (meerdere kleuren en uitvoeringen mogelijk)
Betonklinkers of kleiklinkers kiezen voor de oprit?
De keuze voor een bepaald type klinker hangt voornamelijk af van het budget en je persoonlijke voorkeur. Betonklinkers zijn goedkoper dan kleiklinkers omdat de grondstoffen minder kostbaar zijn en de productiekosten vrij laag kunnen blijven. Kleiklinkers hebben echter als voordeel dat ze hun natuurlijke kleur en uitstraling blijven behouden. Betontegels zijn wat gevoeliger voor oppervlakkige slijtage waarbij een eventueel gekleurde toplaag langzaam kan afslijten. Verder zijn kleiklinkers minder poreus dan betonklinkers. Vocht en vuil kan hierdoor minder makkelijk in de steen trekken. Betonklinkers moeten apart geïmpregneerd of gecoat worden om ze te beschermen tegen vocht en vuil.
Prijs oprit in betonklinkers
Het aanleggen van een oprit in betonklinkers kost gemiddeld 40 tot 75 euro per vierkante meter, afhankelijk van de werkzaamheden die verricht moeten worden en het type klinker.